EST | ENG | FIN | RUS

Lihatööstus investeeris tootmisse neli miljonit eurot

Saaremaa lihatööstus sai valmis oma suurinvesteeringu, mis muu hulgas aitab laiendada tööstuse ekspordivõimalusi.

Saaremaa lihatööstuse juhatuse esimehe Kristjan Leedo sõnul investeerisid nad jahutus- ja külmasüsteemide väljatöötamisse ja konstrueerimisse, uutesse masinatesse ja seadmetesse. Samuti investeeriti päikesepaneelidesse, mille tulemusel peaks alanema tootmisjääkide maht, tarbitakse vähem elektrienergiat, tõstetakse tootmisjõudlust ja toodetake eksporditurgudele kõrgema lisandväärtusega tooteid.

“Kogu külmamajanduse pool oli meil moraalselt ja füüsiliselt vananenud, ehitatud 1980. aastate lõpus,” ütles Leedo. Selle aja seadmed tarbivad aga väga palju energiat. Energia kokkuhoid, mis nüüdsest saavutatakse, on tõeliselt märkimisväärne.

Kristjan Leedo selgitas, et lihatööstuses kasutatakse ruumide pesemiseks palju kuuma vett ja varem kulus neil vähemalt 30–40 tonni põlevkivikütteõli, et katlamajas vesi kuumaks saada. Tulevikus kasutatakse aga ära külmhoonesse paigaldatud aurustite jääksoojus ja tööstus saab vajaliku sooja vee sealt. Nõnda jääb põlevkivikütteõli kasutamine tänu investeeringule möödanikku.

Teine hea asi on kindlasti päikesepaneelide toodetav elektrienergia ja kolmas pluss lihatööstuse gaasikatlamaja. “Saame kasutada emba-kumba – vastavalt sellele, kumb on parasjagu odavam ja kasulikum,” märkis Leedo.

Kuigi tänapäeva seadmed on palju väiksemad, on nad samas mitu korda võimsamad ja keskkonnasõbralikumad. “On kohe näha, kuidas aeg on edasi läinud,” nentis Kristjan Leedo.

Investeering tehti tegelikult selle eesmärgiga, et tänu uutele tehnoloogiatele ja jahutamismeetoditele oleks toodete tooraine kvaliteet veelgi parem. “Saame säilivusaega juurde, mis on tähtis, kui tahad eksportida kaugemale kui Soome või Lätti ja teistesse lähiriikidesse,” põhjendas ta.

Kui kõnelda uuest külmasüsteemist, siis nüüd on tööstusel kaks uut sügavkülmatunnelit, kus tooraine pannakse õhtul 35-kraadisesse külma. Hommikuks on kõik kenasti läbi külmunud, varem võttis selline jahutus ikka oluliselt rohkem aega. On ka paar väiksema temperatuuriga sügavkülmaruumi, aga ka liha laagerdamisruum ja palju muud.

Läinud nädalal presenteeriski lihatööstus Kölnis Anuga messil oma laagerdatud veiseliha, mida Eestis veel müügil ei ole, aga novembri lõpul ilmselt juba on. Nii selle liha kui ka populaarsete hot dogi vorstide säilivusaeg pikeneb võrreldes praeguste säilivusaegadega tublisti. Kokku investeeriti oma 4 miljonit eurot. Sellest 752 000 eurot oli EAS-i toetus. Investeeringu tasuvusaeg on umbkaudu viis aastat. “Kui õnnestub aga oma toodetele veel uusi turgusid leida, siis see tasuvusaeg kindlasti väheneb,” märkis Leedo. Tänu tehtud investeeringutele kasvab ekspordipotentsiaal Kristjan Leedo sõnul korralikult. Üks kriteerium oli EAS-ist investeeringutoetuse saamisel see, et palgafond peab kasvama 15 keskmise brutopalga ulatuses.  “Meil on praegu üle Eesti juurde tulnud 50 töötajat, seega selle kriteeriumi oleme täitnud,” kinnitas ta. Praegu on lihatööstuse hingekirjas ca 300 töötajat.

Anuga messil saadi ühtekokku üle saja kontakti – alustades Mongooliast ja lõpetades Lähis-Ida riikidega, kellega nüüd ekspordi osas lähemalt suhtlema hakatakse. Ka Hiinast saadi paar väga head kontakti.

 

Allikas: Saarte Hääl 21.10.2015

Tellimislaua telefon: 45 24 201, 45 24 202, faks: 45 24 209, e-post: tellimus@slt.ee
© 2011 OÜ Saaremaa Lihatööstus | Pikk 81, Kuressaare 93815. Kõik õigused kaitstud / All rights reserved.